DELAVNICA »Ali ste že izkopali dinozavre?«

Predstavitev

Multimedijska predstavitev arheologije, arheoloških obdobij, značilnih in znamenitih najdb (45–60 min.). Udeleženci primejo v roke nekaj pravih najdb iz Narodnega muzeja Slovenije.

Udeleženci v premičnih peskovnikih z neoporečno mivko izkopavajo različne vrste najdb, jih očistijo, sestavijo in zlepijo. Tako sestavljene lončke ohranijo za spomin (90–135 min.).

Program za preostanek dneva lahko v sodelovanju z učitelji in učiteljicami pripravimo skupaj: na primer barvanje – poslikava lončkov s pradavnimi okrasi, že pripravljeni ArheoVedovi delovni listi in raziskovalne naloge (Arheolog – raziskovalec, Raziskujemo Emono), risanje situlskih motivov s tušem ipd. (45 min.).

 

 

Primerno za tehnični ali kulturni dan, dodatni program za nadarjene učence, za zgodovinske ali turistične krožke. Vsebina se prilagaja starosti, predznanju in sposobnosti udeležencev (primerno za gibalno ovirane, slepe in slabovidne). Del delavnice je mogoče izvajati tudi na prostem.

Delavnico izvajamo na vaši šoli ali v vrtcu.

Trajanje: 3–5 šolskih ur

V3+ OŠ/1 OŠ/2 OŠ/3

[Fotografije: Vendi Jukić Buča]

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo izkopavali razbite lonce, ki smo jih nato sestavili, zlepili in odnesli domov. Tudi ko nam je arheologinja razlagala o svojem poklicu je bilo zabavno. Izvedeli smo veliko novega in upam, da nas bo arheologinja obiskala še kdaj, saj je zmeraj z njo zelo zabavno.

Maruša Ahčin, 5. razred OŠ Škofljica (24.1.2012)

Najbolj mi je bilo všeč na koncu, ko smo iz puščavske mivke izkopavali delčke lončka. Potem smo morali sestaviti te delčke in jih zalepiti. Nastala je lepa posodica iz gline. Na začetku nam je arheologinja pokazala del amfore in opeke stare 2000 let. Ta dan mi je bil zelo všeč. Tako, da bi ga še enkrat ponovila.

 

Pozdrav od Lare Blatnik, 5. razred OŠ Škofljica (24.1.2012)

Na spodnjih posnetkih si lahko ogledate potek delavnice “Ali ste že izkopali dinozavre?” Otroci izkopavajo najdbe, jih očistijo in pripravijo na dokumentiranje. Posnetka sta nastala na slovenskih osnovnih šolah (OŠ Zalog, 1. OŠ Slovenj Gradec, OŠ Lesce, OŠ Škofljica).

Zainteresirani za delavnico?