Ni se zgodilo prvič. Da je neko odkritje podaljšalo izkopavanja za kakšen dan… Pričakovano, nepričakovano. Planirano ali ne… Zgodilo se je… Leta 2018.

Na Gosposvetski cesti smo arheologi toplega junijskega dneva ob odpiranju zadnjih grobov naleteli na najdbo, ki ji je v mesecu februarju in marcu namenjena osrednja pozornost v Mestnem muzeju Ljubljana.

Kot arheologinja v najdbah vidim predvsem ljudi iz preteklosti, njihovo poznavanje tehnoloških postopkov, znanje, občutek za lepo ipd. Skušam jih začutiti, jih bolj poznati in razumeti. A do tokratne najdbe imam nekoliko bolj osebni odnos iz večih razlogov.

fotografija: Pavla Peterle Udovič

V notranjosti sarkofaga pritegne pogled steklena posoda v grobu. Morda na prvi pogled nič posebnega, a gre za čas 4. stoletja, čas zgodnjekrščanske skupnosti v Emoni. V tem času se je nova vera pričela uveljavljati in vplivati na vseh ravneh vsakdanjega življena. V grobovih (v primerjavi s tistimi iz 1., 2. ali 3. stoletja) je mnogo manj ali nič pridatkov (npr. fibul, zapestnic, oljenk, novcev, posodja), Emončani zopet pokopavajo trupla svojih umrlih in jih ne sežigajo, kot so to počeli v prejšnjih stoletjih.

V ženskem grobu, ne moškem. Analiza kostnih ostankov je pokazala, da gre za žensko. Potiho bi pričakovali večjo prisotnost pomembnih, dragocenejših najdb v moškem grobu. Velikokrat je tako, a ne vedno. Ob tem spontano pomislim na enakost spolov. In na žensko, ki je po funkciji morda imela v emonski zgodnjekrščanski skupnosti neko pomembno vlogo?

Izdelana je iz prosojnega modrega stekla z reliefnim okrasom. Okras sestavlja grozdje, trtni listi in vitice. Pomislila sem, med evharistijo se kruh spremeni v Jezusovo telo in vino v Jezusovo kri. Ob vinu pa tudi nazdravljamo, praznujemo.

In napisom. V grščini. Napis, kasneje preveden v slovenščino, pomeni: “Pij, da bi živel večno, veliko let!”

fotografija: Pavla Peterle Udovič

Napitnica, zdravica. Posodo z napisom smo odkrili en dan pred mojim rojstnim dnevom. Najdba dobi še novo povezavo, novo vsebino. Rojstnodnevna napitnica iz 4. stoletja. Ali mi Emončani izrekajo na mnoga leta? Grob bi lahko raziskali tudi že kakšen dan prej ali naslednji dan. A vendar, naslednega dne sem izvajala arheološko delavnico za ižanske osnovnošolce in bi bila ob odkritju zagotovo odsotna.

….Vsekakor pa mi bo sedaj nekoliko lažje odgovarjati še na eno vprašanje zvedavih otrok na ArheoVedovih delavnicah v šolah, vrtcih, v okviru različnih projektov. Velikokrat me namreč povprašajo, katera je moja najljubša, najdragocenejša, najpomembnejša ali najdražja najdba?

Vas zanima koliko je bila ženska stara?

Zapisala: Pavla Peterle Udovič, arheologinja

fotografija: Ana in Jakob Udovič

Ko sem nekatera od zgornjih dejstev opisala kolegoma Martinu Horvatu in Andreju Gaspariju, sta mi omogočila fotografiranje v Mestnem muzeju Ljubljana. Za kar se jima iskreno zahvaljujem.

Vabljeni, da si ogledate tudi:

Najdbe z Gosposvetske navdušile Ameriko

National Geographic Slovenija

National Geographic Junior

National Geographic