Naravna hiša - o gradnji

 O PROJEKTU

V projektu raziskujemo in gradimo hišo z naravnimi materiali (les, slama in glina). Iz lesa bo postavljen skelet hiše. Stene bodo narejene iz bal slame, ki bodo ometane oz. premazane s sloji gline. Slednji bodo sledili površini bal in ustvarjali valovito površino, brez ostrih robov in kotov. To ustvarja občutek mehkobe in ustvarja organske prostore. Gradnja omogoča lastno ustvarjalnost pri oblikovanju bivanjskega prostora.

Prednosti tovrstne gradnje je človeku prijazna mikroklima v zaprtih prostorih. Glinen omet na stenah dokazano nevtralizira elektromagnetno sevanje, uravnava vlago in vonjave v prostoru. Z uporabo naravnih materialov se izognemo materialom sintetičnega izvora, kar pomeni manjšo obremenjenost naših dihal.

Poznavanje naravnih materialov in gradnja z njimi je dediščina naših prednikov. Zanje je nekoč že obstajalo in v zadnjem času se po zaslugi posameznih zanesenjaških graditeljev in raziskovalcev na znanstvenem nivoju obnavlja. K temu pristopamo tudi mi.

 Vas zanima tovrstna gradnja ter bi želeli okusiti stik s tradicijo in pridobiti lastno izkušnjo? Prijavite  se na arheoved@siol.net. Delavnice se bodo izvajale predvidoma od avgusta do septembra 2015 v Stari Bučki (občina Škocjan) na Dolenjskem.

V okviru delavnic bo mogoče videti dve fazi gradnje: vgradnja slamnatih bal v leseno konstrukcijo ter nanašanje glinenih ometov na stene. Faza vgrajevanja slamnatih bal je končana. V objekt so vgrajene bale različnih velikosti, ki smo jih glede na potrebe skrajšali, stanjšali, ali jih povezali v snope.  Sedaj sledi druga faza, nanašanje glinenih ometov na stene.

Na delavnici bo mogoča aktivna udeležba (aktivni udeleženec / iskalec praktičnih izkušenj – brezplačno), kot tudi samo voden ogled z razlago (opazovalec / iskalec novih znanj  – plačljivo). Zato v prijavi navedite katera možnost vam odgovarja in časovni okvir.

V primeru eno ali več dnevnega aktivnega sodelovanja bodite v delovnih oblačilih in obutvi, saj je slama bolj »grob« material. Če rokavic nimate, javite in jih priskrbimo mi. Za  brezalkoholno pijačo in preprosto malico poskrbimo mi.

Delavnice se ne izvajajo več.

 

 

Lesena konstrukcija.

Vas zanima več o projektu?

Naraven dom

naturalhome_slo

Divji travnik

wildmeadow_slo

naravna hiša

Skelet hiše je narejen iz lesa.

lesena konstrukcija

Lesena konstrukcija je povezana s tehniko lastovičjih repov.

naravna gradnja

Posamezni deli so dodatno ojačani s kovinskimi spojkami.

Pomembno je pravilno skladiščenje pripravljenih bal.

Pomembno je pravilno skladiščenje pripravljenih bal.

gradnja, slamnate bale

Pogled iz objekta pred vgradnjo slamnatih bal.

gradnja iz naravnih materialov

Pogled iz objekta po vgradnji bal. Odprtine so namenjene oknom in vratom.