Novice

Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Oddelek za arheologijo in dediščino

gosti predavatelja  dr. Miloša Spasiča iz  Mestnega muzeja v Beogradu med 15. 5. 2017 in 19. 5. 2017.  ———>

 

Nagradna igra Emona

V nagradni igri sodeluje vsak uporabnik Facebooka, ki:

  1. V obdobju od 2.8. do 8.8. 2016 všečka našo FB stran ArheoVed (velja za tiste, ki je še niste) ali v komentar napiše katera je najpomembnejša arheološka najdba v Sloveniji  (napačnih odgovorov ni).
  2. V komentar vpiše željen tip majice (M ali Ž), barvo (bela ali morda) in velikost (primer zapisa: ženska, bela, vel. M).

Več o pravilih nagradne igre: Pravila nagradne igre_EMONA_ArheoVed

 

Rezultat nagradne igre

Nagrajenca igre sta ga. Nina Venta in g. Enti Fejsić. Čestitamo!

Rezultati nagradne igre Emona_ArheoVed

 

KOLIŠČARSKI TABOR IN KOLIŠČARSKI DAN v Dragi pri Igu

Kako je potekalo življenje koliščarjev? Kakšno je bilo Ljubljansko barje v njihovem času? O tem in še več boste otroci izvedeli na koliščarskem taboru. Letos sta razpisana kar dva termina. Rok za prijave je 5. avgust oz. do zapolnitve mest.

Več o koliščarskem taboru.

Letos bo koliščarski dan v soboto, 20. avgusta 2016. Osrednji temi bosta koliščarska kuhinja in metalurgija. Vabljeni na aktivno preživet dan!

Več o koliščarskem dnevu.

Prodaja vstopnic

 

arheoloska delavnica

Delavnica izdelave stene iz prepleta.

O arheoloških izkopavanjih na trasi bodoče avtoceste Draženci-Gruškovje

 

Več na: stajerski_tednik

O načrtovani odpovedi delovnega razmerja kustodinji Gorenjskega muzeja ge. Marije Ogrin iz krivdnih razlogov

 

Kaj botruje odpovedi delovnega razmerja po vrsto letih kvalitetnega dela, zavzetega sodelovanja in dobrih rezultatov, tudi v smeri popularizacije kulturne dediščine?
Objavljamo mnenje Slovenskega arheološkega društva (SAD) ter Inštituta za arheologijo ZRC SAZU ter nadaljnih odzivov.

 

Mnenje IZA SAZU

 

Mnenje SAD 

 

Poziv k ukrepanju

 

Mnenje Etične komisije pri Icomu

 

NARAVEN DOM

Gradnja trajnostne hiše z naravnimi materiali (les, slama, glina)

Vas zanima trajnostna gradnja z naravnimi materiali ter bi želeli okusiti stik s tradicijo in pridobiti lastno izkušnjo? Prijavite  se na arheoved@siol.net.

Delavnice se bodo izvajale predvidoma od konca julija do septembra v Stari Bučki (občina Škocjan) na Dolenjskem.

Več

Praznik situl

Praznik situl –  festival prazgodovinskega življenja in kulinarike V soboto, 24. junija 2017, je v Novem mestu drugič zapovrstjo potekal Praznik situl. Dogodek sta organizirala Mestna občina Novo mesto in Dolenjski muzej Novo mesto, ki je vsebine dopolnil z...
December 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KOLIŠČARSKI DAN

sobota, 22. avgusta 2015 ob 10.00 v Dragi pri Igu

na Koliščasrkem dnevu bo Arheoved sodeloval z arheološko delavnico. Udeleženci se bodo lahko preiskusili v vlogi arheologov. Izkopavali bomo! Previdno odkrivali najdbe, jih skrbno očistili in jih sestavili.

Skrivnost o koliščarjih oziroma mostiščarjih, kot jih imenuje pisatelj Janez Jalen, se je začela razkrivati 17. julija 1875. leta, ko je odbornik okrajnega cestnega odbora in posestnik Martin Peruzzi iz Črne vasi na Ljubljanskem barju sporočil Deželnemu muzeju v Ljubljani, da so delavci pri čiščenju jarkov ob Ižanski cesti blizu vasi Studenec (zdaj Ig) naleteli na ostanke naselja na kolih in da so našli veliko črepinj, živalskih kosti, orodja iz jelenovega roga in oglja. Karl Deschmann je takoj ugotovil, da so najdbe sledi koliščarskega naselja, takšnega, kakršnega so odkrili v Švici leta 1854 in deset let pozneje tudi na Koroškem. Odkritje je spodbudilo k prvemu arheološkemu izkopavanju na Ljubljanskem barju, ki ga je začel in vodil Deschmann. Letos obeležujemo 140 let od odkritja kolišč na Ljubljanskem barju. Od leta 2011 so Ižanska kolišča, skupaj s švicarskimi, avstrijskimi, nemškimi, italijanskimi in francoskimi, na svetovnem seznamu kulturne dediščine pri Unescu.

V primeru dežja bo koliščarski dan v nedeljo, 23, avgusta 2015, od 10.00 do 18.00.

Preko 100 prostovoljcev bo poskrbelo, da boste uživali v arheološki, keramični in drugih delavnicah, se pomerili v igri Lov na belega bobra, si v koliščarski kuhinji spekli podpepelnjak, prisluhnili predavanju dr. Antona Veluščka o življenju koliščarjev in najnovejših najdbah ter si ogledali predstavo s prizori iz Jalnovih bobrov, Koliščarji z Velikega jezera. Ogledali si boste replike najnovejših najdb iz  koliščarskega življenja. Obiskali nas bodo predstavniki iz Avstrije in predstavili ostanke kolišč v njihovi državi. Postanite z nami koliščarji za en dan. KOLIŠČARSKI DAN = ZABAVA ZA VSO DRUŽINO

vir: http://www.vdezelikoliscarjev.si/