DELAVNICA »Lonček, skuhaj!«

Predstavitev

Multimedijska predstavitev arheoloških obdobij in značilnih najdb, s poudarkom na lončenih izdelkih skozi različna časovna obdobja. Udeleženci spoznajo razlike med kuhinjsko in namizno lončenino. Spoznajo različne načine okraševanja glinenih posod. Nekaj predmetov lahko primejo v roke (45–60 min.).

V doživljajsko-ustvarjalni delavnici udeleženci izdelajo svoje glinene posode. Izdelek okrasijo s poljubnimi okrasi. Izdelek obdržijo. Poskusijo izdelati lonček na lončarskem vretenu (45–60 min.).

Druga varianta delavnice je peka prazgodovinskega kruha. Otroci si iz sestavin zgnetejo testo. Kruhek pojedo ali odnesejo domov. V okviru te delavnice tudi spoznajo prazgodovinsko kulinariko. S pomočjo svojih čutil jih na različne načine spoznavajo oziroma prepoznavajo.

 

Primerno za tehnični ali kulturni dan, za nadarjene učence, za zgodovinske ali turistične krožke. Vsebina se prilagaja starosti, predznanju in sposobnosti udeležencev.

Delavnico izvajamo na vaši šoli ali v vrtcu.

Trajanje: 2–4 šolske ure

OŠ/1 OŠ/2 OŠ/3

Danes 24. 10. 2011. je prišla arheologinja. Veliko nam je povedala in jaz sem se veliko naučila. Predavanje je bilo zelo zanimivo in videla sem veliko novih reči. Najbolj mi je bilo vseč izkopavanje starih ploščic in razbitih lončkov. Ko smo vse izkopali, smo sestavili delčke tako da smo dobili lonček za rože a jaz ga bom imela za barvice.

Katarina Ahčin

 

Draga arheologinja Pavla!

Zelo vesel sem, da ste si vzeli čas, da ste nam prišli predstavljat poklic arheolog. Ko smo odkopavali posodice in druge predmete, sem bil vesel, ker nisem še nikoli tega počel.

Takrat pa, ko ste predstavljali poklic arheolog, sem spoznal veliko stvari, ki jih drugače ne bi. Ko ste nam povedali, da lahko vzamemo s seboj lončke,  ki smo jih izkopali, ste me presenetili in mi s tem polepšali dan. Če vas ne bi bilo, se ne bi naučil toliko stvari. Npr., da je v zemlji toliko stvari kot so ostanki ljudi, živali, orodja in ostanki iz rimskih časov.

Zahvaljujem se za vašo pozornost in skrb. Hvala za vse.

Štefan, 4. razred OŠ Zalog (18. 11. 2011)

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo izkopavali razbite lonce, ki smo jih nato sestavili, zlepili in odnesli domov. Tudi ko nam je arheologinja razlagala o svojem poklicu je bilo zabavno. Izvedeli smo veliko novega in upam, da nas bo arheologinja obiskala še kdaj, saj je zmeraj z njo zelo zabavno.
Maruša Ahčin, 5. razred OŠ Škofljica (24.1.2012)

Zainteresirani za delavnico?