V nedeljo, 19. 5. 2019, je na Zaplani nad Vrhniko potekal RIMSKI DAN. Bilo je slabo vreme, občasno je močno deževalo, a kljub temu je bilo na prizorišču veliko obiskovalcev, ki so se z zanimanjem obiskovali različne delavnice.

Na ArheoVedovi delavnici smo izdelovali zeliščne venčke Lovorika Clausta, katerih osnova so bile lovorove veje. Vanje so tako otroci kot odrasli vpletali najrazličnejša zelišča, ki jih omenja Apicij v svojem delu Umetnost kuhanja. Zelišča in začimbnice so vsakodnevno v prehrani uporabljali tudi Rimljani.

Delavnica je izvajala arheologinja Pavla v oblačilih ArchaeoRobe.

Na samem dogodku so se udeleženci pobližje spoznali z življenjem v rimskem času. Opazovali so prikaz antičnih obrti in rokodelstva, rimske kulinarike, predstavitev vojaških tehnik ter se preizkusili v kaligrafiji. Otroci so izdelovali maketo čelade rimskega vojščaka, izdelovali rimsko fibulo, 3D maketo zidu in rimski novčič. Deklice pa so v frizerskem kotičku dobile rimskodobne pričeske. Največ zanimanja je sevda vzbudila rimska pojedina in vojaški sprevod skupine Legio I Italica.
Rimski dan je organiziral Zavod Ivana Cankarja Vrhnika in je potekal v okviru projekta Claustra+, ki je sofinanciran s sredstvi ESRR.
Program so izvajali: KD Vespesjan, Društvo Legio I Italica, ArheoVed, Skupina STIK, Fibula – Zavod za arheologijo, izobraževanje in turizem, ZVKDS, Kaligrafija – Vlasta Hladnik, Pomorski in zgodovinski muzej Hrvaškega primorja Reka, Prirodoslovni muzej Reka, Katarina Molk – LOGNET, Gostilna Mesec.