2. oktober 2013 ob 19:32

Ura je 2 zjutraj. Danes grem v osnovno šolo na Štajersko. Spanec nikakor ne pade na oči. V mislih preletim, ali imam vse pripomočke, ki jih bom potrebovala. Seveda, le brez skrbi. Torej to ne more biti razlog za mojo nespečnosti Premišljujem, ali me morebiti skrbi zelo heterogena skupina. Ne, tudi to ne, saj ne bom prvič delala s takšno skupino. Končno se mi posveti, da je razlog povsem nepomemben, in to je črna kava, zaužita zvečer. Torej včasih še vedno deluje.

Osnovna šola Jakobski dol, ura je nekaj minut pred osmo.

V učilnici se zbirajo učenci in kmalu se začnemo pogovarjati. Seveda se najprej lotimo klasičnega vprašanja: “S čim se arheolog ukvarja?” Kot po navadi je med prvimi odgovor, ki se tudi nekajkrat ponovi, da izkopava dinozavre. Pogovor ob fotografijah teče naprej. Ker nam ostane še nekaj minut do malice, to izkoristimo za vprašanja, ki so se porodila med pogovorom. Otroke nadvse zanima, kaj najdragocenejšega sem izkopala, ali sem že kdaj odkrila zlato. Nekoga zanima, ali sem odkrila kakšne dinozavre, drugega, ali sem že izkopavala kosti človeka in ali me je bilo ob tem kaj strah. Kar nekaj časa posvetimo tudi grobnicam in vprašanju, ali so se ob odpiranju le-teh pojavile kakšne grozne pošasti. Očitno je nekdo gledal filmske prizore odpiranja grobnic.

Vmes petošolka izstreli: “Koliko časa že izkopavate?” In glede na moj odgovor sledi glasen sklep, da sem začela že zelo zgodaj. Že v osnovni šoli?! Sprašujem se, ali je tak zaključek naredil učenec? 🙂

Vprašanj je res veliko in roke se sproti dvigujejo z novimi vprašanji. Počutim se kot Herakelj, ki s kijem razbija glave Hidri. A na mestu vsake razbite zrasteta dve novi. 😉  Minute so hitro tekle in grozi nam, da se bomo tega dne samo pogovarjali. Zato jih vprašam, ali so kaj lačni, in opomnim, da nas zdaj čaka šolska malica. Nekaj jih odide v jedilnico, nekaj otrok pa me obkroži in mi zastavlja nova vprašanja. No, tudi radovednosti najbolj zvedavih posameznikov je bilo na koncu zadoščeno.

>Link

Pošasti iz grobnice? Foto: Vendi Jukić Buča.

Pošasti iz grobnice? Foto: Vendi Jukić Buča.